BBC Brit, BBC First i BBC Earth - nowe kanały BBC na polskim rynku
Spółka BBC Worldwide chce wprowadzić do Polski trzy nowe kanały tematyczne: BBC Brit, BBC First i BBC Earth. Stacje te mogłyby zacząć nadawanie w naszym kraju w przyszłym roku.
Plany brytyjskiego nadawcy ogłosił Paul Dempsey, president global markets BBC Worldwide, podczas 41. Międzynarodowej Konferencji Polskiej Izby komunikacji Elektronicznej odbywającej się Łodzi. W czasie swojego przemówienia mówił on, że w obecnych czasach staje się bardzo ważne, aby kanały były bardzo dobrze zdefiniowane, bliskie widzom i ukształtowane tak, by budować silne więzi z odbiorcami.
Takie właśnie w założeniu mają być trzy nowe stacje BBC, których globalny start nadawca zapowiedział już w zeszłym roku. BBC Brit będzie kanałem rozrywkowym z brytyjskim kontentem, kierowany do panów. W jego ofercie ma znaleźć się np. kultowy program motoryzacyjny "Top Gear". BBC First to stacja z serialami i filmami, która latem tego roku ruszyła już w Australii. Z kolei BBC Earth będzie kanałem przyrodniczo-popularno-naukowym.
Na razie BBC Wordwide nie ujawnia szczegółów planów dotyczących uruchomienia nowych stacji w naszym kraju. Możliwe jest, iż nowe kanały zastąpią przynajmniej w części obecnie nadające stacje spółki.
[right]
źródło: WirtualneMedia.pl[/right]
Uff... Czyli BBC First również będzie. Bardzo dobrze. Australijska wersja mi się podoba. Oby polska również taka była. Myślę, że lepsze są trzy świeże nowe marki za dwie obecne i zbyt przesycone. BBC Earth na pewno zastąpi BBC Knowledge, bo tak sobie BBC zachciało na początku. BBC First i BBC Brit wejdą pewnie za BBC Entertainment. Oby od razu te dwa ostatnie wystartowały także w HD.