Emil napisał(a):
[justify]Pomysł na wątek, który pojawił się w drugiej połowie sezonu, jest trochę według mnie taki mało rzeczywisty, gdzie 1. sezon idealnie pokazywał pewne prawdziwe sytuacje i tematy, tak tutaj trochę autorów - może to będzie zbyt mocne - po prostu poniosło. [/justify]
Tu się akurat nie zgodzę. Już pomijając fakt, że w kilku rozmowach ze scenarzystą rozmawiałem o tym pomyśle, to oprócz tego, czytałem sporo w sieci na temat badań klinicznych nad szczepionką (czy lekarstwem) na AIDS. Tu choćby sprawa z ostatniego odcinka o Timothy Ray Brownie, Berlińskim Pacjencie, jedynym (czy jedynym, tego pewnie się nigdy nie dowiemy) wyleczonym z wirusa HIV, która pokrywa się z fabułą serialu. Poza tym, handel dziećmi to także problem współczesnego świata.
Nie podobała mi się za to 'furtka' na kolejny sezon. Ale z drugiej strony, dyskusja o finale w Internecie wre, więc to jest in plus dla walki o trzeci sezon. Zakończenie NIESTETY znałem już dawno, bo zostałem zaspoilerowany na maksa : ) I może dlatego wiem dlaczego tak, a nie inaczej zostało to wszystko pokazane. Tak czy inaczej, za dużo niewyjaśnionych kwestii - zdecydowanie.