Od dziś mam ten dekoder, wcześniej używałem ESI-88. Po początkowym zachwycie (szybkość działania w stosunku do dekodera Sagem, lepszy pilot) nadeszły problemy. A zasadniczo jeden, ale dla mnie BARDZO ważny.
Jak być może zauważyliście, na kanałach dziecięcych (i pewnie nie tylko na nich) EPG to fikcja - przesunięcie nadawania sięga nawet kilkunastu minut (sic!). A ponieważ ja często nagrywam bajki swojemu dziecku (także podczas ich oglądania), to przy takim sposobie nagrywania, jaki jest w HD 7000, praktycznie mija się to z celem. Czy jest jakiś sposób, żeby nagrał się oglądany program OD MOMENTU WCIŚNIĘCIA REC DO CZASU WCIŚNIĘCIA STOP? (przepraszam za te wielkie litery, ale to podkreśla, o ci mi chodzi)
Na ESI-88 wciśnięcie REC powodowało nagranie 30 minut programu, drugie wciśnięcie 60 min itd. W każdej chwili można było zastopować nagranie. Tutaj wciskam nagrywanie, a ono wyłącza się w połowie (bo wg EPG bajka już się skończyła), pomijając fakt, że początek nagrania to też nie ten moment, o który mi chodziło... Dla mnie dramat, ale może coś robię źle?
Częściowe rozwiązanie jest takie, że tuż przed rozpoczęciem nagrania na chwilę zmieniam kanał (żeby wyczyścić bufor) i dopiero wtedy wciskam REC. Wtedy w opcjach dodaję kilkanaście minut do czasu zakończenia nagrania i w odpowiedniej chwili wyłączam nagrywanie ręcznie. Ale jeżeli tak to ma cały czas wyglądać, to dajcie spokój...