Staszek napisał(a):
Dowiemy się nie wcześniej niż za rok. Różne są możliwości, natomiast na meczach piłkarskich na EURO będą bardzo drogie reklamy z uwagi na licznych sponsorów, co sugeruje sporo meczy w otwartym kanale.
Ja tam jestem pewien, że po zakończeniu eliminacji EURO ruszy kampania,, że w otwartej tv jedynie mecze Polaków, półfinały i finał a całość Euro za darmo wyłącznie w Cyfrowym Polsacie!
Przecież już nie raz była akcja kupowania dekoderów na wielkie imprezy. A na emisji w otwartych kanałach i tak od lat wszystkie stacje tracą więc gdyby nie chcieli do czegoś wykorzystać tego Euro to po co by się mieli starać o te prawa?
A MŚ i ME piłkarskie ogląda w całości wiele ludzi nie interesujących się na co dzień piłką klubową i korzystająca z najniższych pakietów kablówek więc nie wierzę, że nie będą chcieli takich klientów przechwycić chwytliwym hasłem, że tylko w Cyfrowym Polsacie bez dodatkowych opłat.
A reszta będzie musiała kupić jakieś kanały PPV. A na tym na pewno da się zarobić. Bo meczów będzie więcej niż na poprzednich Euro. I w fazie pucharowej dochodzi 1/8 finału. A zakodować mogą aż 43 mecze z czego aż 12 fazy pucharowej. A skoro ludzie kupują marną walkę na 1 wieczór za tyle pieniędzy to tym bardziej wykupią nie jedną walkę a aż 43 mecze wielkiej imprezy. I tutaj nie ryzykują oburzenia społecznego bo w siatkówce chodziło o mecze Polaków a tutaj mecze Polaków muszą być w otwartej więc społecznego oburzenia w takiej sytuacji nie będzie i nie muszą się martwić o reakcję społeczeństwa.
Pytanie jednak o tę ustawę czy taka impreza nie powinna być w całości ustawowo w otwartych kanałach? Wówczas Polsat by się nie mógł licytować na duże kwoty. Bo igrzyska olimpijskie muszą być w całości w otwartych a nie tylko polscy sportowcy. Więc dlaczego wielka impreza piłkarska nie? A jest to większa impreza od Igrzysk Olimpijskich o czym świadczy fakt, że w przypadku Kataru to MKOL bał się pokrycia ich imprezy z imprezą FIFA a nie FIFA imprezy MKOLu. To MKOL odetchnął z ulgą, że impreza FIFA nie pokryje się z ich imprezą.