12 stycznia 2014 roku rusza TVP Sport HD. Pierwszą imprezą, która w całości będzie transmitowana w wysokiej rozdzielczości przez TVP Sport HD będą mistrzostwa Europy w piłce ręcznej mężczyzn, które dokładnie 12 stycznia 2014 r. rozpoczynają się w Danii. Reprezentacja Polski pierwszy mecz (z Serbią) rozegra dzień później - początek o godz. 18.00. W styczniu w TVP Sport HD będzie można także zobaczyć na żywo między innymi: kwalifikacje i konkursy Pucharu Świata w skokach narciarskich z Wisły i Zakopanego oraz tenisowy turniej WTA z Paryża z udziałem Agnieszki Radwańskiej.
Telewizja Polska zdradza, że kanał TVP Sport HD od początku nadawania będzie dostępny m .in. w sieciach kablowych UPC i Toya. Z pozostałymi operatorami kablowymi oraz platformami satelitarnymi wciąż prowadzone są rozmowy.
[center][/center]
Telewizja Polska zdradza, że kanał TVP Sport HD od początku nadawania będzie dostępny m .in. w sieciach kablowych UPC i Toya. Z pozostałymi operatorami kablowymi oraz platformami satelitarnymi wciąż prowadzone są rozmowy.
[center][/center]
źródło: media2.pl
Najważniejsza informacja, to obecność na satelicie, bo do niej ma się dostęp dosłownie wszędzie, a nie tak jak jest z sieciami kablowymi. Fajnie, że dostęp do TVP SPORT HD będzie od początku spory, bo UPC oraz TOYA są jednymi z największych operatorów w Polsce. Jednak bardziej ciekawi czy kanał od razu będzie dostępny w nc+ oraz/lub Cyfrowym Polsacie czy później. Moim zdaniem, to w nc+ TVP SPORT HD będzie od samego początku, bo ITI Neovision ma dobre kontakty z Telewizją Polską. Z Cyfrowym Polsatem może być podobnie. Oby jak najszybciej się okazało. Co do materiału promocyjnego, to oglądając to miałem wrażenie, że byłem w czasach przełomu wieku XX i XXI. Lektor jakiś dziwny, i jeszcze tak wszystko podkreślał, jakby HD było jakąś nowością na rynku, a ono jest już standardem i TVP SPORT HD powinien nadawać od dawna.