4 lata temu byłem zachwycony: https://www.tvpol...post_59321. Tym razem już mniej.
Przede wszystkim siadała dynamika tego programu. Na początku przedstawiono reporterów. Super, było ich tylu, że rzeczywiście spodziewałem się dynamicznego programu live z najnowszymi komentarzami z poszczególnych miast.
Niestety, zamiast tego mieliśmy bardzo długie - za długie - bloki rozmów w studiu. Na dodatek łączenia z reporterami ostatecznie były tylko przerywnikami rozmów i nawet nie były już na żywo. Część reporterów, których przedstawiano na początku, ostatecznie widziałem tylko w tej zapowiedzi. Słabo, bo to powinno być osią programu. W końcu to wybory, które dzieją się nie tylko w Warszawie. Ktoś o tym zapomniał.
4 lata temu pomysł z czterema studiami, w tymi dwoma plenerowymi, dodawał dynamiki. Tutaj mieliśmy jedno studio. Dobre, ładne, ale niestety tylko przeciętnie wykorzystywane. Rozszerzona rzeczywistość - mnie nie przekonała, ale to najmniejszy problem.
Z plusów: Bogdan Rymanowski. Super wypadł. Dorota Gawryluk niestety wypadła przy nim lekko gorzej. Później wyglądała już na zmęczoną, co sama przyznała w pożegnaniu. Michał Stela jak zwykle świetnie, choć niestety tym razem nie był zbytnio eksploatowany.
Początek z pokazaniem newsroomu - niby fajny, ale w zasadzie nic nie wniósł. Łukasz Dubaniewicz przeleciał jak burza przez newsroom. Przeciętny widz i tak nie zdążył załapać, kto się czym zajmuje. Zresztą, przeciętnego widza raczej to w ogóle nie interesowało. Jeśli chciano już fajnie pokazać pracę newsroomu, to lepiej to wyszło 4 lata temu. Michał Stela prosto to przedstawił i było ok.
Wracając do plusów - grafika, animacje. To na plus. Podkład muzyczny też. Ostatecznie był inny niż w spocie, a więc nie był powielony z programu "Trzech na jednego" .
Niestety, tym razem mogę dać tylko mocną trójkę. Rozmowy z gośćmi są ważne, ale tu zdominowały program. Już dynamiczniej wpadł bardzo skromny wieczór wyborczy 2010, który prowadziła Magda Sakowska, a wtedy Polsat News nawet nie miał własnego sondażu.
redakcja tvpolsat.info