Za sobą mamy już siódmą kolejkę Ekstraklasy. Trochę meczów obejrzałem naszej najwyższej klasy rozgrywkowej. I przyznam, że oglądani naszej piłki to straszna mordęga. Poziom piłkarzy niski, sędziowanie słabi, frekwencja nadal niska pomimo nowych stadionów (ale czego spodziewać się skoro mamy piłkarzy jakich mamy). Polska Ekstraklasa nie prezentuje nic, co mogłoby przyciągnąć widza przed telewizor. Raz na jakiś czas trafi się jeden mecz, który może przykuć uwagę na 10-15 minut. Krótko mówiąc ta nasza liga to miernota.
Wydawałoby się, że piszę nie na temat, ale już zmierzam do meritum. Mianowicie chodzi wi o to, że pomysł na kupno polskiej Ekstraklasy to strzał kulą w płot zwłaszcza, że Polsat zakupił prawa do meczów od 5 do 8 wyboru. Według mnie Polsat lepiej by zrobił, gdyby odpuścił sobie Ekstraklasę i na poważnie powalczył o Ligę Mistrzów, która za sprawą drużyn tam grających trzyma wysoki poziom i nie prędko zmieni się to. Z Ligi Mistrzów Polsat naprawdę mógłby zrobić produkt, który mógłby przyciągnąć nowych abonentów, a starych zachęcić do podwyższenia abonamentu. Czyli zrobić to, co obecnie robi konkurencja, ale nie w taki desperacki sposób.
Mogliby podobną rzecz zrobić z Ekstraklasą, ale pod warunkiem, że zakupiliby pełne prawa, ale to wydaje mi się mniej realne niż kupno pełnych praw do Ligi Mistrzów, która jest tańsza od Ekstraklasy (nawet gdyby ITI miał wykrwawić się na Ligę Mistrzów
).