Staszek napisał(a):
Taki scenariusz był nieunikniony. Nie rozumiem tego zamieszania w internecie. Takie prawa są bardzo drogie, a sportowe kanały Polsatu dostępne w najniższych pakietach, więc na nich dużo nie zarabiają. Gdyby były to kanały cały czas dodatkowo płatne to na nich poleciałoby całe Euro.
Polsat sobie zrobił po prostu wyliczenie ile pieniędzy z reklam zarobiłby przy tych 27 meczach. I są to pieniądzą o wiele niższe o tych jakie można zarobić sprzedając te transmisje w ramach kanału premium.
Scenariusz nieunikniony, zamieszanie niezrozumiałe, doprawdy? Aha, czyli kodowanie pojedynczych imprez sportowych i to za niemałą opłatą dla widzów, to jest normalka w tym kraju? To jakim cudem MŚ 2014, MŚ 2010, Euro 2012 w TVP, Euro 2008 w Polsacie itp. mogły być normalnie bez dodatkowych opłat, więc cóż to się nagle stało, że teraz kolejny turniej tego typu już musi być koniecznie zakodowany i dodatkowo płatny? A co to ma za znaczenie, że prawa są drogie, albo że kanały dostępne w niskich pakietach? To może kanały TVP są w wyższych pakietach? Co to widzów obchodzi, że Polsat musi sobie więcej zarobić za wszelką cenę? Przecież nigdy wcześniej takich cyrków nie było, żeby jakaś impreza piłkarska została zakodowana w jakichś dedykowanych kanałach Premium.
I jeszcze do tego sprawa z obowiązkiem pokazywania niektórych meczów w otwartych kanałach. Przecież praktycznie wszystkie najważniejsze mecze, bo prawie cała faza pucharowa i tak będą darmowe, więc kodować praktycznie tylko samą fazę grupową Euro 2016, gdzie tu logika? Paradoksalnie, gdyby mniej meczów było w otwartych kanałach i prawie całość była zakodowana (wiadomo, że mecze Polaków i jakiś tam finał itp. i tak musiałyby być w otwartych kanałach) to może by lepiej dla nich wyszło, a tak to już totalnie pogrąża ten pomysł z zakodowaniem. Wiadomo, że w fazie grupowej też są ważne mecze i emocje, bo się decyduje kto odpada, kto które miejsce zajmie, jaka będzie drabinka itp., no ale jednak ćwiecfinały, półfinały i finał wiadomo, że są najciekawsze. Więc to wygląda mniej więcej tak - zapłać krocie za fazę grupową, a fazę pucharową dostaniesz gratis.
Staszek napisał(a):
Według mnie będą za darmo lub za jakaś symboliczną opłatą dla osób z najdroznym pakietem. A im pakiet tańszy tym droższe kanały.
No i gdzie te symboliczne opłaty? Ja też myślałem, że skoro już koniecznie musieli zakodować te Mistrzostwa to chociaż będą tylko jakieś małe, symboliczne opłaty, a tu nawet w Cyfrowym Polsacie jest drogo, nie wspominając o innych operatorach, gdzie zdarzają się nawet jeszcze wyższe ceny. To jest jakieś chore. W tym miejscu znowu przypomnę - za co te wysokie opłaty? Praktycznie za samą fazę grupową?
MK napisał(a):
A który to dokładniej jest font bo niestety szukałem w internecie i raczej nic w tej kwestii nie znalazłem
Nie wiem, ale niektóre czcionki SG Today Sans Serif SH też są bardzo podobne, czyli np. SG Today Sans Serif SH Medium -
linotype.com