Ja zmieniłem N'ke na CYfrowy Polsat, bardziej pasował mi programowo, jeżeli chodzi o moje konkretne potrzeby i niewygórowany abonament, ale niestety ten tuner przegrywa z tunerem N i to dosyć mocno. Musze sprawdzic jaka jest procedura "upgrade'u" tunera do jakiegos lepszego modelu...
Sensownie wyglądałoby używanie modułu CI/CI+ z tunerem Ariva (skoro dysk równie źle działa z HD 5000). W Arivie nie miałem takich problemów z nagrywaniem, ale nie udało mi się dostać tego modułu CI z abonamentem familijnym.
Widać że problem leży w formacie i sposobie obsługi tego dysku, jakby system plików się rozsypywał, czy jakoś tak. Chyba CP sobie za bardzo udziwnił metody zapisu. Czasami tak się dzieje jak się chce za bardzo zabezpieczyć przed kopiowaniem, wtedy efekt jest jeszcze gorszy niż zakładany profit.
Co więcej wygląda na to ze ten dysk zawiesza i przyblokowuje cały tuner, czasami widać ze coś robi na dysku i cały tuner jest tak spowolniony ze reaguje na przyciski z kilkuminutowym opóźnieniem lub nie reaguje wcale. Ciekawe ze po odpięciu dysku Tuner zaczyna pracować normalnie.
Panowie z CP: chyba przeceniliście wydajność tych tunerów pod kątem obsługi szyfracji dysku bo ewidentnie tuner sie nie wyrabia i zawiesza. Może warto uprościć sposób zapisu i pozwolić się cieszyć użytkownikom z PVR zamiast powodować tylko utrudnienia i irytacje.
Pozdrawiam,
MC