Skoro temat dotyczy telewizji zagranicznych to napiszę. W lutym 2011 roku Savings Deposit Insurance Fund of Turkey umieścił telewizje Cine5 na sprzedaż po tym gdy jego właściciel popadł w długi i został bankrutem. Al Jazeera złożyła ofertę kupna i nabyła ją za 40,5 milionów dolarów. Następnie katarski nadawca zmienił nazwę i obecnie pracuję nad uruchomieniem tureckojęzycznej wersji kanału Al Jazeera. W kwietniu 2012 roku pojawiły się doniesienia o opóźnieniu prac nad kanałem. Tamtejsze Ministerstwo Spraw Zagranicznych, które popierało projekt, stanęło w sprzeczności z kanałem. Następnie Główny turecki inwestor wycofał się z partnerstwa z Al Jazeera. W listopadzie 2012 roku poinformowano, że pracę nad kanałem nadal trwają. Siedziba będzie się znajdować w Stambule. Al Jazeera TĂźrk, bo tak oficjalnie się kanał nazywa, ma nadawać nie tylko w Turcji, ale również w regionie bałkańskim oraz Azji Środkowej (Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan i Tadżykistan). Obecnie można skorzystać z oficjalnej strony internetowej:
link.
[center]
[/center]