Dekoder HD 5000Dekoder HD 5000Dekoder HD 5000Dekoder HD 5000

Dekoder HD 5000

wkręcam się
08-11-2011 15:51

Witam ja mam taki sam problem co niektórzy jestem "szczęsliwym" posiadaczem dekoderka ale jest jedyny mały mankament po nacisnieciu przycisków na pilocie i u mnie programy sie przełączaja same i nie ma możliwości zatrzymania tego jest tak samo z głosem. Do tego po aktualizacj powstał problem z programami HD zawieszaja się. Od razu mówie że wymiana pilota nic nie daje juz to zrobiłem. Prośba jak rozwiazać ten problem. Pani w CP mówi śe po prostu powyższy dekoder nie współdziała z telewizorem Samsung ( ja mam 3 miesięczny telewizor Smart)
Awatar
redakcja tvpolsat.info
08-11-2011 17:14

To spróbuj wymienić dekoder w APS, tylko poproś, żeby sprawdzili czy na magazynie mają np. Echostary HD lub Samsunga HD icon_smile.
wkręcam się
23-11-2011 12:32

NIE DZIAŁAJĄCE WYJŚCIE AUDIO.

Klika miesięcy temu podpisałem umowę z Polsatem Cyfrowym i otrzymałem dekoder HD 5000.
Dekoder podłączony jest do telewizora przez EURO-SCART.
Wszystko działa bez zarzutu, jednak chciałem podłączyć dekoder do zewnętrznego wzmacniacza, żeby słuchać dźwięku przez wieżę.
Z tyłu dekodera znajdują się dwa wyjścia na wtyk typu "czincz" - lewy i prawy kanał audio.
Po podłaczeniu i przełączeniu wzmacniacza na AUX-IN - dokładnie tego AUXA do którego podłączone jest wyjście z dekodera - dźwięku niestety nie słychać.
Ustawiałem konfigurację dekodera na różne sposoby i nic. Przełączałem na stereo, composite, słowem sprawie wszystko, dodatkowo wyjąłem wtyk scart i podłączyłem Video i dźwięk osobnym gniazdem. Jak bym nie zrobił - DĹšWIĘKU NIE MA NA WYJŚCIACH AUDIO.
Wyjścia audio są nieaktywne.

Wydawało mi się że to wina dekodera, więc pojechałem go wymienić na nowy.
Po podłączeniu nowego - jest dokładnie tak samo.

Chciałem dodać, że przewód jest sprawdzony, wzmacniacz jest sprawny, po podłączeniu kabla do innego tunera lub urządzenia z wyjściem audio - wszystko działa bez zarzutu.
Proszę o pomoc. Dzwoniłem także na infolinię i po przebrnięciu przez "trudne" pytania konsultanta, cyz mam dobry kabel i wzmacniacz - uzyskałem informację, że najlepiej jak udam się do punktu i wymienię dekoder.

Widziałem, że ktoś tu na forum miał podobny problem z dźwiękiem dokładnie w tym typie dekodera, jednak problem nie został rozwiązany.

Wiem, że to może temat niszowy, bo więszkość użytkowników podłącza dekodery przez HDMI a jeśli dodatkowy dźwięk to potycznie przez SPDIF. Niestety u mnie zarówno telewizor jak i wzmacniacz jest starszego typu i jedyna możliowść podłączenia dźwięku to 2xRCA ("czincze&quoticon_wink.

Chciałbym jedynie uzyskać informacje czy w dekoderze HD5000 rzeczywiście te wyjścia audio są nieaktywne/zablokowane?
Jeśli tak to jedyną możliwością podłączenia dźwięku do urz. zewnętrznego będzie rozkręcenie wtyku EURO-SCART i wlutowanie równolegle pod odpowiednie piny "czinczy" i wyprowadzenie sygnału na wzmacniacz.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Maciek
wkręcam się
08-12-2011 10:50

witam..mam problem...bede wdzieczny za pomoc...mam hd5000 wszystko bylo oki do pewnego czasu....nadmieniam ze dekoder chodzil od grudnia do marca tego roku i bylo wszystko ok...byl podlaczony przez euro i byl glos i obraz...potem mial przerwe do wczoraj..podlaczylem znowu przez euro i co nastapilo..jest obraz wszystko cacy ..ale nie ma glosu...zmienialem juz na nowe euro i to samo..hdmi w tv nie mam wiec nie ma opcji...gdy wylaczam dekoder dzwiek z samego tv jest...prosze o sugestie dlaczego dekoder nir podaje dzwieku????pisalem do biura obslugi klientow ale jak zwykle brak odpowiedzi..dzieki z goryicon_smile
Awatar
redakcja tvpolsat.info
08-12-2011 19:26

Sprawdź dokładnie podłączenie, a najlepiej przełącz się na połączenie HDMI. Obraz jest lepszy i dźwięk również icon_smile.
wkręcam się
08-12-2011 22:02

sprawdzalem wszystkoicon_smilei na innym kablu i tv rowniez...glosu nie maicon_cryczy przyczyna moze bycnp,spalony jakis bezpiecznik?jakis uklad scalony???jestem za granica i wymiana w polsce jest ciut klopotliwa...a chcialbym jak najszybciej to uruchomic...
Awatar
redakcja tvpolsat.info
09-12-2011 00:35

Rozumiem, że ten dekoder podłączasz pod zwykły telewizor, więc HDMI odpada. W takim razie zobacz, czy może po prostu na dekoderze nie jest ściszony głos. Wtedy zwiększanie głośności telewizora nic nie da.
wkręcam się
14-12-2011 14:52

Zauważyłem, że zniknęły trzaski podczas zmiany kanałów, czyżby informatycy z CP w końcu wzięli się do roboty?icon_smile Teraz jeszcze pozostało im sprawienie aby USB czytało pendrive'a, żęby można było jakieś filmy avi pooglądać tak jak to jest w prostych dekoderach DVB-T. Pozdrawiam
Udostępnij ten temat