NIE DZIAŁAJÄCE WYJŚCIE AUDIO.
Klika miesięcy temu podpisałem umowę z Polsatem Cyfrowym i otrzymałem dekoder HD 5000.
Dekoder podłączony jest do telewizora przez EURO-SCART.
Wszystko działa bez zarzutu, jednak chciałem podłączyć dekoder do zewnętrznego wzmacniacza, żeby słuchać dźwięku przez wieżę.
Z tyłu dekodera znajdują się dwa wyjścia na wtyk typu "czincz" - lewy i prawy kanał audio.
Po podłaczeniu i przełączeniu wzmacniacza na AUX-IN - dokładnie tego AUXA do którego podłączone jest wyjście z dekodera - dźwięku niestety nie słychać.
Ustawiałem konfigurację dekodera na różne sposoby i nic. Przełączałem na stereo, composite, słowem sprawie wszystko, dodatkowo wyjąłem wtyk scart i podłączyłem Video i dźwięk osobnym gniazdem. Jak bym nie zrobił - DĹšWIĘKU NIE MA NA WYJŚCIACH AUDIO.
Wyjścia audio są nieaktywne.
Wydawało mi się że to wina dekodera, więc pojechałem go wymienić na nowy.
Po podłączeniu nowego - jest dokładnie tak samo.
Chciałem dodać, że przewód jest sprawdzony, wzmacniacz jest sprawny, po podłączeniu kabla do innego tunera lub urządzenia z wyjściem audio - wszystko działa bez zarzutu.
Proszę o pomoc. Dzwoniłem także na infolinię i po przebrnięciu przez "trudne" pytania konsultanta, cyz mam dobry kabel i wzmacniacz - uzyskałem informację, że najlepiej jak udam się do punktu i wymienię dekoder.
Widziałem, że ktoś tu na forum miał podobny problem z dźwiękiem dokładnie w tym typie dekodera, jednak problem nie został rozwiązany.
Wiem, że to może temat niszowy, bo więszkość użytkowników podłącza dekodery przez HDMI a jeśli dodatkowy dźwięk to potycznie przez SPDIF. Niestety u mnie zarówno telewizor jak i wzmacniacz jest starszego typu i jedyna możliowść podłączenia dźwięku to 2xRCA ("czincze"
.
Chciałbym jedynie uzyskać informacje czy w dekoderze HD5000 rzeczywiście te wyjścia audio są nieaktywne/zablokowane?
Jeśli tak to jedyną możliwością podłączenia dźwięku do urz. zewnętrznego będzie rozkręcenie wtyku EURO-SCART i wlutowanie równolegle pod odpowiednie piny "czinczy" i wyprowadzenie sygnału na wzmacniacz.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Maciek