Witam,
od niedawna mam dekoder HD5000 i same problemy.
Kiedy kupiłem dekoder i podłączyłem go do anteny (mam multiswitch w bloku), okazało się, że brak części programów, m.in. #4 - TVP2, #83 - TVP Info, #13,17-19 - kanały sportowe, #35-37 - kanały AXN, #32 - Cinemax2 i paru innych. Po prostu, mimo, że sygnał miałem na poziomie 100% siła, 75% jakość, na tych kanałach otrzymywałem błąd 'Brak sygnału z anteny. Sprawdź połączenie lub konfigurację dekodera'!
Dodatkowo dekoder albo się wieszał, albo po dłuższej 'bezczynności' na jednym kanale (tj. kiedy oglądałem ten kanał przez ok. 40 minut, nie zmieniając nic na pilocie), po przełączeniu na cokolwiek, wszystkie kanały pokazywały błąd o braku sygnału z anteny! Musiałem resetować dekoder do ustawień fabrycznych, aby znowu mieć choć część kanałów!
Poszedłem do punktu sprzedaży CP. Tam stwierdzono, że dekoder odbiera wszystko - faktycznie, tam odbierało TVP2 i inne kanały. Przynajmniej mogłem tam zaktualizować oprogramowanie (w domu, mimo, że dekoder wykrywał nową wersję, nie był w stanie pobrać oprogramowania).
(W międzyczasie sprawdziłem też, że przewody i talerz w bloku działają.)
Aktualizacja dekodera pomogła, ale tylko częściowo, natomiast zaczęły się jeszcze dziwniejsze problemy.
Zaktualizowało się do wersji 1.12 (z 1.8) - pomogło na tyle, że nie wiesza mi się dekoder i nie muszę po dłuższej bezczynności resetować go do ustawień fabrycznych.
Niestety, kanałów, których mi brakowało (m.in. TVP2, TVPInfo, kilka sportowych, AXNy), brakuje nadal.
Wszedłem w ustawienia anteny - sygnał jest ok - 100% siła, 75% jakość. Zaciekawiła mnie opcja dekodera dotycząca zasilania LNB - ustawiona na TAK. Kiedy przestawiłem ją na opcję NIE - sygnał dalej był na poziomie 100 / 70, natomiast zdarzyła się rzecz przedziwna.
Otóż zaczęły mi wówczas odbierać kanały, które dotychczas nie odbierały, natomiast - ZNIKNÄŁ obraz z kanałów które miałem wcześniej! Pojawił się natomiast podobny błąd o braku sygnału, jak wcześniej na kanałach 4,13,16-19, itp, tj. "Brak sygnału z anteny. Sprawdź połączenie lub konfigurację dekodera".
Na pomysł kombinowania z LNB wpadłem, kiedy przełączyłem telewizor na inny sygnał av, a po powrocie na HDMI2 przez chwilę mignął napis 'problem z LNB' czy 'spięcie LNB' (mignął szybko, więc nie pamiętam dokładnie, jaki był komunikat). Może powinienem sprawdzić inny kabel HDMI, niż ten dołączony do dekodera, lub też spróbować połączenia kablem z eurozłączem?